Rubinul este numit Regele Pietrelor Pretioase, fiind mentionat atat in Biblie, cat in sanscrita veche, ca fiind cea mai pretioasa piatra. Pentru hindusi, rubinul a aparut dintr-un foc intern de nestins. O alta calitate unica a unelor rubine, ca si a unelor safire, este aceea de a-si schimba culoarea in functie de unghiul in care cade lumina si este privit fata de linia mediana a pietrei (acest efect se numeste pleocroism).
Safirul este considerat cea mai importanta si mai versatila piatra din familia pietrelor pretioase. Desi safirul nu are stralucirea diamantului, are totusi o stralucire aparte. Safirul este taiat in aproape toate formele in care se taie si diamantul. O alta calitate unica a unelor safire, ca si a unelor rubine, este aceea de a-si schimba culoarea in functie de unghiul in care cade lumina si este privit fata de linia mediana a pietrei (pleocroism).
Smaraldul a fost descoperit in timpul celei de a XII-a dinastii de faraoni, pietrele de smarald fiind gasite în munții din Egipt, între Marea Roșie și fluviul Nil. Conform legendei, regina Cleopatra a purtat smaralde ca podoabe, care se spune că i-au păstrat tinerețea și frumusețea. Avand un colorit aparte, placut la vedere, smaraldul este o piatra perfecta pentru persoanele delicate, romantice si carora le place natura.
Ametistul este venerat de aproape toate culturile. Grecii credeau despre ametist ca poate conferi purtatorului mai multa stabilitate, ca protejeaza si vindeca, fiind totodata aducator de dragoste si fericire.
In ceea ce priveste verighetele si inelele de logodna, aceste pietre sunt podoabe uimitoare ce desavarsesc modelele de inele, iar in timp ce ametistul si rubinul se potrivesc si arata mai bine in combinatie cu aurul galben, smaraldul si safirul scot in evidenta trasaturile uimitoare ale aurului alb.