Verighetele ATCOM contin doar pietricele de zirconiu, de cea mai buna calitate marca Signity Germania. Pretul acestora este inclus in pretul total al verighetelor.
Atunci cand vine vorba de calitate, veti primi din partea noastra tot ceea ce este mai bun! Pietrele semi-pretioase atasate bijuteriilor noastre sunt cele mai scumpe din gama lor si sunt calibrate la perfectiune.
Spre deosebire de diamant, zirconiul este o piatra semi-pretioasa artificiala. Acesta prezinta o rezistenta mult mai scazuta, o stralucire mai putin intensa si reflexii multicolore.
Pietrele artificiale sunt fabricate in laborator si au o compozitie unica, diferita de orice alte pietre existente in natura.
Daca doriti ca modelul de verighete comandat sa contina diamante sau alte pietre pretioase, noi va putem satisface aceasta dorinta, insa va trebui sa achitati separat pretul acestora.
Intrucat este o piatra pretioasa de o valoare crescuta, diamantul mai este denumit si „cel mai bun prieten al femeilor”. Acesta se caracterizeaza prin frumusete, o stralucire puternica, cu reflexii deosebite si printr-o rezistenta deosebita.
Cateva informatii utile despre diamante
Cel mai important aspect ce trebuie clarificat cu privire la diamante este diferenta intre acestea si briliante. In timp ce apelativul „diamant” face referire la mineral, forma bruta a rocii extrasa din pamant, „briliantul” se refera la una dintre formele finale ale acestei roci, taiata si slefuita de catre specialistii in materie. Forma finala a rocii prelucrate nu trebuie sa fie neaparat un briliant. Se pare ca, in urma folosirii tot mai dese a acestei forme de taiere a diamantelor, a aparut confuzia intre cei doi termeni.
Briliantul sau „briliatul rotund” a fost inventat de catre Marcel Tolkowsky in 1919, care a indicat un numar ideal de 57 de fatete si a descoperit proportiile perfecte si unghiurile de taiere exceptionale, pentru obtinerea celui mai bine proportionat si fatetat diamant. Tolkowsky a inventat aceasta taietura, tocmai pentru a scoate in evidenta stralucirea extraordinara a acestei pietre pretioase.
Cum s-au format diamantele.
Diamantele pot transmite cele mai puternice emotii. Acestea sunt misterioase si au o frumusete extraordinara. Formarea lor si descoperirea lor de catre om a durat aproape 3 milioane de ani.
Conditiile ce determina cristalizarea carbonului in diamant, impidicand in acelasi timp transformarea acestuia in grafit, nu exista decat in zona nucleului planetei. Aici se regasesc temperaturi de 1885 de grade Celsius si presiunile de mii de atmosfere necesare acestui proces.
Clasificarea si stabilirea valorii fiecarei piatre in parte, poate fi facuta doar de catre specialistii in taierea diamantelor, dupa ce acestea au fost extrase din zacamintele naturale. De obicei, pentru pietrele de cea mai inalta calitate, se foloseste numele pietrei respective insotit de precizarea „calitate gema”. O gama variata de instrumente, aparatura si reactivi este folosita pentru examinarea si determinarea gemelor. Spre exemplu, pentru examinarea incluziunilor din interiorul gemelor si a taieturii, se folosesc lupa standard triplet 10X si microscopul binocular.
Taierea si slefuirea scot in evidenta proprietatile extraordinare ale diamantului. Prin taierea unei suprafete plane, foarte bine slefuita, se evidentiaza stralucirea pietrei, intrucat lumina va fi reflectata ca si in cazul unei oglinzi. Fatetele din partea inferioara vor refracta si reflecta, de asemenea, lumina care patrunde in interiorul gemei. Astfel iau nastere „focurile” pietrei.
Briliantul rotund, cu 57 de fatete, este cea mai raspandita taietura a pietrei de diamant. Atunci cand achizitionati un diamant, este foarte important sa aveti in vedere cantitatea enorma de munca care a constribuit la aducerea pietrei in starea ei cea mai frumoasa.
Daca va intrebati daca pretul diamantelor va fi intotdeauna atat de ridicat si valoarea lor atat de mare, trebuie sa va informam ca acestea depind de preturile industriei internationale a diamantelor bazate pe cerere si oferta si se calculeaza, la fel ca si preturile aurului, al petrolului sau al cafelei, la bursa. Valoarea diamantelor este foarte crescuta, intrucat procesul de extractie al acestora este foarte dificil.
Asa cum am mentionat mai devreme, procesul de formare al diamantelor are loc in nucleul planetei. Acesta este adus la suprafata de catre o roca numita Kimberlit. Atat diamantul, cat si grafitul sunt forme ale carbonului pur, insa diamantul cristalizeaza in sistemul cubic, spre deosebire de grafit, care cristalizeaza in sistemul hexagonal.
Din prelucrarea a aproximativ 250 de tone de minereu, rezulta o singura piatra de un carat, adica 0, 2 grame, slefuita pentru a atinge nivelul optim la care sa poate fi folosita. Pentru confectionarea bijuteriilor sunt folosite doar 15% din totalul diamantelor extrase din zacamintele naturale, iar 50% din greutatea initiala a pietrei neprelucrate se pierde prin procesul de slefuire. Valoarea diamantelor creste in functie de puritatea lor si de „cei 4 C”. O valoare superioara o au diamantele naturale de culoarea galbena, verde, albastra, rosie si neagra.
Cum sa alegi diamantul potrivit.
Dupa ce ati gasit, in sfarsit, persoana cu care sa va petreceti restul vietii, a venit si timpul sa alegeti diamantul care sa dea insemnatate promisiunii de „dragoste eterna”. Insa, aceasta piatra este un cadou potrivit pentru orice femeie din viata dumneavoastra, fie ca este vorba despre mama, fiica, sora, cea mai buna prietena sau sotia dumneavoastra. La noi, veti gasi cu siguranta modelul potrivit oricarei persoane dragi.
Cel mai important lucru, atunci cand sunteti in cautare de bijuterii cu diamante, il constituie bugetul. Acest aspect, insa, nu trebuie sa va copleseasca. Este foarte important sa va bucurati de calatoria pe care o presupune gasirea pietrei perfecte.
Este esential, in primul rand, sa invatati despre cei „4C”, care definesc valoarea unui diamant. Acest termen vine de la prescurtarile in engleza a termenilor: cut (=taietura), color (=culoare), clarity (=claritate) si carat (=numarul de carate). Toate aceste elemente definesc pretul si calitatea bijuteriei. Pe langa bugetul disponibil, trebuie sa aveti in vedere si persoana pentru care faceti aceasta achizitie, intrucat un diamant este o piatra pentru intreaga viata, si chiar poate ramane mostenire generatiilor urmatoare.
Toate caracteristicile diamantului vor fi notate in certificatul de calitate insotitor. Acesta va cuprinde forma, culoarea, claritatea si greutatea in carate, precum si finisarea, simetria, dimensiunile taieturii si fluorescenta pietrei. Dumneavoastra trebuie sa achizitionati piesa care prezinta cele mai mari valori ale acestor elemente, in limita bugetului stabilit.
Cei 4C sunt insusiri universale dupa care sunt clasificate diamantele. Cele mai mari valori ale celor 4C sunt prezente doar la cele mai rare si mai scumpe pietre.
Cut (taietura)
Cele mai uimitoare proprietati ale diamantelor sunt aduse la suprafata prin taiere si slefuire. Cei mai multi experti in geme sunt de parere ce “taietura” este, de fapt, cea mai importanta caracteristica a diamantului.
FORME DE TAIETURI
Briliantul este un tip de taietura rotunda. Aceasta taietura este cea mai populara si, in acelasi timp, cea mai valoroasa la un diamant.
Singura modificare adusa de om dintre cei 4C, taietura transforma materialul in stare naturala intr-o piatra pretioasa, stralucitoare, de o valoare superioara. Acest proces este rezultatul a mii de ani de experimente si de formule matematice precise.
Cele mai multe persoane cred ca „taietura” diamantului se refera la forma acestuia, insa acest termen reprezinta doar proportiile si finisajul pietrei. Rezultatul final, dupa taietura si slefuire, poate fi denumit „forma”. Obiectivul principal al taietorului-slefuitor nu este crearea unei imagini perfecte a peitrei, ci obtinerea celui mai mare diamant din materia prima.
In momentul de fata sunt patentate 255 de moduri de taiere a unui diamant, toate avand aproximativ 57 de fatete. In functie de proportiile taieturii si de finisaje, diamantele refracta si reflecta lumina creand focuri de lumina stralucitoare (sau lumina alba), lumina dispersata (in culorile curcubeului), lumina scintilata (se observa doar in momentele de miscare a diamantului) si luciu (straluciri luminoase din suprafata). Nivelul maxim al frumusetii si al valoarii diamantelor se obtine prin taierea corecta. Acest proces determina, de asemenea, si pretul final al pietrei.
Putem compara nivelurile taieturilor cu cele ale unei piramide. Astfel, diamantele foarte rare si foarte valoroase au o taietura ideala si se regasesc in varful piramidei; diamantele frumoase care reflecta in totalitate lumina absorbita, au taieturi excelente si se regasesc in mijlocul piramidei; iar diamantele ce prezinta proportii precise si consideratii asupra pretului, au taieturi foarte bune si sunt baza piramidei. Diferentele intre aceste categorii, insa, pot fi cu greu stabilite cu ochiul liber.
TIPURI DE TAIETURI
Carat weight (greutate)
Calitatea taieturii unui diamant se face prin prisma greutatii, a caratului, si prin dimensiunile acestuia. Marimea unui diamant este definita de catre greutatea lui in carate. Termenul de „carat” isi are originea in denumirea greaca a samburilor de roscova „keration”. Intrucat toti samburii de roscova au aceeasi greutate si dimensiune, acestia erau folositi ca marimi etalon pentru cantarirea marfurilor cu greutati mici, inclusiv a metalelor si a pietrelor pretioase. La inceputul anilor 1900, „caratul” devine unitatea de masura internationala pentru diamante. 1 carat este egal cu 1/5 sau 0,20 grame. In 1911, Romania a adoptat si ea aceasta masura.
1 carat are ca subdiviziune „punctele”: 1 carat=100 de puncte. Diamantele comerciale, comune, au o greutate in carate cuprinsa intre 0,10 carate (10 puncte) si 1 carat (100 puncte), ajungand cateodata pana la 2 sau 3 carate. Diamantele cu o greutate mai mare in carate sunt disponibile doar la comanda.
Abrevierea caractului este „ct”. Trebuie evitata, insa, confuzia cu karat-ul (abreviat „k”), care este unitatea de masura a puritatii aurului.
Caratul este cel mai important „C” dintre cei 4 ai diamantelor, fiind primul factor luat in considerare de catre clienti. Acesta este, de asemenea, si cel mai important element in determinarea pretului pietrei. Pretul unui diamant este astfel dat de greutatea acestuia si de pretul pe carat.
Ct |
0.05 |
0.10 |
0.20 |
0.25 |
0.30 |
0.40 |
0.50 |
0.70 |
0.90 |
1.00 |
1.25 |
1.50 |
1.75 |
2.00 |
2.50 |
3.00 |
D |
2.5 |
3.0 |
3.8 |
4.1 |
4.5 |
4.8 |
5.2 |
5.8 |
6.3 |
6.5 |
6.9 |
7.4 |
7.8 |
8.2 |
8.8 |
9.4 |
H |
1.5 |
1.8 |
2.3 |
2.5 |
2.7 |
3.0 |
3.1 |
3.5 |
3.8 |
3.9 |
4.3 |
4.5 |
4.7 |
4.9 |
5.3 |
5.6 |
Color (culoare)
Diferenta intre pietrele de diamant este data de catre variatiile de culoare. Cele mai cunoscute diamante sunt cele incolore. Insa, in natura exista pietre in toate culorile curcubeului.
Diamantele sunt numerotate in functie de culoare intr-o scara de la D la Z. Literele A, B, si C lipsesc din acest sistem, intrucat s-a dorit atat evitarea confuziei cu alfabetul, cat si diferentierea de unele bijuterii ce foloseau propriul sistem scalar. Singurele diamante considerate incolore sunt D, E, si F.
Cea mai rara, mai scumpa si mai buna culoare este cea notata cu D. Diamantele cu cea mai mare cerere pe piata sunt cele de la D la J, D-E-F fiind cele incolore, iar G-H-I-J aproape incolore. Diamantele Z au o culoare gaLben deschis.
Diferentele intre culori sunt nedetectabile ochiului liber, de aceea acestea se compara sub lumina speciala.
Exista si diamante ce au culori speciale. Acestea sunt, de obicei, unice si sunt denumite „Fancy”, fiind lasate in afara gradatiei cu litere. Dintre acestea, cele mai rare sunt culorile rosu si violet si combinatiile acestora, urmate de pietrele verzi si albastre, cele mai comune culori fiind galben si maro. In zilele noastre, diamantele colorate sunt folosite din ce in ce mai mult la confectionarea bijuteriilor, insa pretul acestora este mult mai mare decat al celor incolore.
Exista posibilitatea ca diamantele naturale in culori pale sa fie iradiate pentru a intensifica culorile respective. Se foloseste iradierea in campuri de intensitate joasa, proiectate pe piatra taiata si slefuita, care creeaza o culoare permanenta. Acest procedeu este acceptat acum ca o metoda profesionista de confectionare a bijuteriilor, care insa trebuie comunicata clientului daca este folosita. Exista, pe de alta parte, si alte tehnici de intensificare sau imbunatatire a culorii unei pietre, insa aceste sunt mai putin folosite de bijutierii profesionisti. In mod firesc, preturile diamantelor tratate sunt mai mici decat ale celor colorate natural.
Colectionarii de diamante cauta, de obicei, cele mai rare dintre culori, precum rosu, verde, albastru, roz. In general, aceste pietre sunt mai mici, motiv pentru care atunci cand sunt taiate, se tine cont mai mult de maximizarea culorii, decat a claritatii.
Clarity (claritate)
Gradul de puritate si limpezimea unui diamant sunt redate de claritatea acestuia. Determinarea acesteia este un proces migalos, ce necesita foarte multa precizie.
Cele mai multe diamante contin mici imperfectiuni, nedetectabile cu ochiul liber si care nu pot fi replicate pe cale artificiala. Acestea s-au format o data cu diamantul si sunt fie interne (inluziuni), fie externe (zgarieturi). Incluziunile sunt cele mai des intalnite si pot creste valoarea pietrei. Acestea difera in forma si marime de la “ace de gheata”, la “gheme de bumbac” sau “puncte negre”. Claritatea unui diamant se determina prin examinarea atenta a acestuia prin lupa care mareste de 10 ori, sub lumina controlata.
CLASIFICAREA CLARITATII
Asadar, pana la nivelul SI si I, caracteristicile claritatii pietrelor nu pot fi observate cu ochiul liber, pentru masurare folosindu-se o scala GIA de la FL la I3. Diamantele de nivel I3 sunt cele la care incluziunile sunt vizibile cu ochiul liber, urmate pe scara de SI2 si SI1 si de VS2 si VS!, IF si FL fiind categoriile celor mai bune pietre.
Lumina este elementul care interactioneaza cu toti cei 4C ai diamantelor, „aprinzand” stralucirea si focul pietrelor. Aceasta este, de multe ori, factorul care face diferenta intre diamante. De aceea, un diamant frumos nu este intotdeauna rar sau scump, ci este unul care straluceste cu putere.
Noi, cei de la Casa de Bijuterii ATCOM, suntem alaturi de dumneavoastra, in calitate de ghid si ca expert, si dorim sa va ajutam sa faceti alegerea corecta, oferindu-va toate informatiile de care aveti nevoie. Este important ca atunci cand achizitionati un diamant, sa detineti cel putin informatiile de baza, astfel incat piatra sa se potriveasca sufletului dumneavoastra sau al persoanei dragi care urmeaza sa o poarte.