Clasificarea pietrelor a aparut pentru prima data in Grecia Antica, apoi a fost adoptata si de alte culturi. Astazi, in categoria pietrelor pretioase se incadreaza diamantul, smaraldul, rubinul si safirul, in timp ce restul fac parte din categoria pietrelor semipretioase. Expertii, clasifica pietrele in functie de compozitia chimica, de mediul in care s-au format si de sistemul de cristalizare, fiind caracterizate de duritate, indexul de refractie, dispersia luminii, clivaj, luciu si diacliza.
In urma unor procese de taiere si polisare, pietrele pretioase si semipretioase sunt folosite pentru infrumusetarea bijuteriilor.
Dintre toate pietrele pretioase si semipretioase, diamantul ramane preferatul femeilor datorita faptului ca este caracterizat prin rezistenta crescuta, frumusete, reflexii deosebite si stralucire puternica.
Ce trebuie sa stii despre diamante
Foarte multe persoane sunt confuze in ceea ce priveste diamantul si briliantul, asa ca pentru inceput trebuie sa clarificam acest aspect.
Diamantul este numele generic al rocii neslefuite, aflata in starea in care a fost extrasa din pamant prin minerit. Briliantul reprezinta forma finala a diamantului taiat si slefuit de catre specialisti, ce poate fi montat pe bijuterie. Aceasta confuzie a aparut in timp datorita stralucirii.
Forma care a devenit cea mai cunoscuta pentru reprezentarea unui diamant slefuit, folosita si ca „briliant” sau „briliant rotund” a fost inventata de Marcel Tolkowsky in 1919, pentru indicarea unui numar de 57 de fatete, a unghiurilor de taiere si a proportiilor ideale. Scopul acestui calcul realizat de Marcel Tolkowsky a fost acela de a-si scoate stralucirea in evidenta, in cel mai bun mod posibil. De aceea, atunci cand vine vorba de „briliant” cunoscatorii stiu ca este vorba despre diamant.
Cum s-a format diamantul
Prima istorie cu privire la diamant a fost inregistrata in urma cu aproximativ 3000 de ani. Diamantul era folosit ca o forma de protectie impotriva spiritelor rele si in timpul luptelor , insa era pretuit si datorita capacitatii de a reflecta lumina. De-a lungul timpului, aura incantatoare a diamantelor a cucerit regi, printese, cardinali si foarte multe celebritati, devenind astfel in scurt timp cea mai apreciata piatra pretioasa.
Diamantele s-au format la temperatura de 1885 de grade Celsius, la presiuni colosale in zona profunda a nucleului planetei.
Dupa ce sunt extrase din mina, acestea sunt trimise catre specialisti pentru examinare detaliata si taiere. Proprietatile diamantului sunt evidentiate prin taiere si slefuire.
Este foarte important sa stiti ca in spatele unui diamant se afla milioane de ani istorie iar pana a ajunge sa va bucure sufletul, acesta trece prin numeroase etape. Insa, cu toate acestea, diamantele vor ramane intotdeauna la fel de rare si pretioase.
Cum alegi un diamant
In general achizitionarea unei bijuterii reprezinta o placere, insa achizitionarea unei bijuterii cu diamant ar trebui sa reprezinte o adevarata bucurie. Fiecare sursa de informatie cu privire la achizitionarea diamantelor va vor informa despre acelasi lucru, si anume despre cei „4C” (prescurtari din limba engleza a urmatorilor termeni; cut – taietura, color – culoare, clarity – claritate, carat – greutate in karate). Cei 4C au rolul de a clasifica diamantele.
Pentru inceput este foarte important sa stabiliti care este bugetul disponibil pentru o experienta la limita realului. Un alt lucru foarte important consta in faptul ca alegerea pe care o faceti este foarte importanta intrucat bijuteria cu diamant va fi purtata de o persoana draga si transmisa din generatie in generatie.
Cut (taietura)
Cele mai importante proprietati ale unui diamant sunt puse in evidenta prin taietura si slefuire. Foarte multi specialisti considera ca taietura este cea mai importanta caracteristica a diamantului.
Calitatea slefuirii unui diamant nu se refera la forma acestuia, ci se refera la modul eficient in care lumina patrunde in interiorul acestuia si se intoarce in ochiul privitorului.
Este cea mai importanta caracteristica a unui diamant, determina stralucirea acestuia. Cu cat mai bine este taiat un diamant, cu atat mai multa stralucire va avea. Practic, un diamant bine taiat este stralucitor, in timp ce un diamant prost taiat poate parea intunecat si lipsit de viata, indiferent de culoarea, claritatea sau dimensiunea acestuia.
Dupa foarte multi ani de experienta, astazi, specialistii in diamante transforma piatra pretioasa bruta intr-un diamant stralucitor, fatetat si slefuit in diverse forme.
Tipuri de taieturi
Taietura ideala (ideal cut) – poate fi realizata prin calcularea exacta a simetriei si proportiei diamantului.
Taietura excelenta (excelent cut) – in acest caz, nu este necesara respectarea cu strictete a simetriei si proportiilor.
Taietura foarte buna (very good cut) – de obicei diamantele prelucrate prin „taietura foarte buna” vor poseda caracteristici suprapuse ale taieturii ideale si excelente.
Taietura buna (good cut) – in acest caz, specialistii au avut ca scop crearea unui diamant cat mai mare ce reflecta o mare parte din lumina.
Taietura acceptabila sau proasta (fair and poor cut) – diamantul realizat prin aceasta taietura reflecta o mare parte din lumina care intra in diamant si o reflecta inapoi in masa.
Carat weight (greutate)
Pretul unui diamant este calculat in functie de greutate care este exprimata in karate, un karat corespunzand cu 0,200 grame. Aceasta unitate de masura alaturi de dimensiunea pietrei masurata in milimetri ajuta la aprecierea calitatii unui diamant.
Greutatea in karate a diamantelor variaza de la 0,10 karate pana la 1 karat, uneori chiar pana la 2 sau 3 karate, acestea din urma fiind mai rare.
Carat-ul este unitatea de masura pentru greautatea diamantelor (1 ct = 0.20g). Diamantele sunt evaluate in functie de greutatea acestora nu in functie de dimensiune.
Dimensiunile diamantelor rotunte (briliant)
1.00 mm = 0,005 ct 3,10 mm = 0,11 ct 4,80 mm = 0,40 ct
1,25 mm = 0,010 ct 3,20 mm = 0,12 ct 5,00 mm = 0,50 ct
1,50 mm = 0,015 ct 3,30 mm = 0,14 ct 5,40 mm = 0,60 ct
1,70 mm = 0,020 ct 3,40 mm = 0,15 ct 5,50 mm = 0,60 ct
1,80 mm = 0,025 ct 3,50 mm = 0,16 ct 5,60 mm = 0,65 ct
2,00 mm = 0,030 ct 3,60 mm = 0,17 ct 6,00 mm = 0,75 ct
2,10 mm = 0,035 ct 3,70 mm = 0,18 ct 6,40 mm = 0,95 ct
2,20 mm = 0,040 ct 3,80 mm = 0,20 ct 6,60 mm = 1,00 ct
2,40 mm = 0,050 ct 3,90 mm = 0,22 ct 6,80 mm = 1,17 ct
2,50 mm = 0,060 ct 4,00 mm = 0,25 ct
2,70 mm = 0,070 ct 4,20 mm = 0,30 ct
2,80 mm = 0,080 ct 4,40 mm = 0,33 ct
2,90 mm = 0,090 ct 4,50 mm = 0,35 ct
3,00 mm = 0,100 ct 4,60 mm = 0,38 ct
Color (culoare)
In cazul diamantelor, o mica variatie de culoare poate face diferenta. Desi exista diamante in toate nuantele de culoare, cele mai populare sunt cele incolore.
Pentru a observa cat mai bine culoare unui diamant este recomandat sa examinati piatra prin pavilion cu tableta in jos pe o coala alba de hartie. Desi diamantele de cea mai buna calitate (grad D) sunt mai scumpe, foarte multe persoane nu observa diferenta intre gradele D si E, insa diferenta de pret va ofera o claritate mai buna in acest sens.
In cazul in care va doriti un diamant pur alegeti unul incolor cu un grad de culoare D - F si un grad de fluorescenta slab.
Pentru cel mai bun raport calitate-pret alegeti un diamant cu un grad de culoare G - I si un grad mediu de fluorescenta.
In cazul in care nu aveti preferinte in ceea ce priveste culoarea si doriti sa va incadrati intr-un buget anume, atunci alegeti un diamant cu claritate SI1 – SI2, cu o fluorescenta puternica si o taietura buna.
Gradul de culoare al unui diamant se refera, de fapt, la lipsa de culoare. Cu alte cuvinte, diamantele care sunt incolore, care contin foarte putina sau deloc culoare, primesc note de calitate mai mari decat cele cu culoare vizibila.
Culoarea este clasificata pe o scara de la D - Z si este impartita in cinci mari categorii: incolor, aproape incolor, pal, galben foarte deschis, galben.
Diagrama gradelor de colorare a diamantelor:
Claritate (clarity)
De obicei valoarea unui diamant, unui inel cu diamant sau oricarei alte bijuterii depinde de claritatea pietrei. Cu siguranta ati observat ca cele mai scumpe diamante sunt lipsite de imperfectiuni in timp ce altele au diverse incluziuni ce pot lua din frumusetea bijuteriei.
Pentru stabilirea claritatii unui diamant se foloseste lupa care mareste de 10 ori. De asemenea, pentru a stabili gradul de claritate al unui diamant se apeleaza la scara de gradare GIA – Gemological Institute of America. Marimea si forma incluziunilor variaza de la tipul „acelor de gheata”, la „gheme de bumbac” sau „puncte negre”.
Diamantele pot fi fara imperfectiuni sau cu mici incluziuni in interiorul acestora. Majoritatea acestora incluziuni sunt microscopice si nu afecteaza frumusetea diamantului.
Conform diagramei gradelor de claritate, diamantele fara imperfectiuni primesc cel mai bun calificativ. I1, I2, I3 - prezinta incluziuni vizibile cu ochiul liber.
Clasificarea claritatii
FL PERFECT – in marire de 10 ori cu lupa sub lumina controlata, diamantele sunt lipsite de imperfectiuni.
IF PERFECT LA INTERIOR – mici pete pe suprafata diamantului, vizibile doar cu lupa.
VVS1 – VVS2 INCLUZIUNI EXTREM DE MICI – incluziuni de foarte mici dimensiuni ce pot fi observate cu lupa foarte greu.
VS1 – VS2 INCLUZIUNI FOARTE MICI – incluziuni mici greu de observat de un specialist.
SI INCLUZIUNI PUTINE – diamantul prezinta incluziuni vizibile cu usurinta sub lupa insa care nu pot fi observate cu ochiul liber.
P1 PIQUET1 – incluziunile influenteaza stralucirea diamantului si pot fi observate greu cu ochiul liber.
P2 PIQUET2 – incluziunile pot fi observate cu usurinta cu ochiul liber si influenteaza mult stralucirea pietrei.
P3 PIQUET3 – diamantul prezinta numeroase incluziuni ce pot fi observate cu ochiul liber si care influenteaza semnificativ stralucirea pietrei.
Echipa din spatele fabricii de bijuterii ATCOM este pregatita sa va ofere in orice moment informatii clare si corecte astfel incat sa faceti o alegere inspirata, unica si de durata.
Nu uitati ca inainte de a face o achizitie importanta este esential sa aveti un bagaj minim de informatii.
Alegeti diamante care nu prezinta imperfectiuni vizibile cu ochiul liber, care pot afecta frumusetea generala si durabilitatea acestora.
Multi taietori de diamante aleg sa plaseze dimensiunea acestora peste potentiala lor frumusete, sacrificand echilibrul ideal de stralucire si dispersie. Echipa VERIGHETE ATCOM alege intotdeauna frumusetea refuzand sa faca un asemenea compromis.