Inca din cele mai vechi timpuri, frumusetea aurului a fost o sursa importanta de inspiratie pentru numeroase legende, civilizatii si culturi, iar astazi continua sa fie extrem de apreciat, reprezentand optiunea cel mai des intalnita atunci cand vine vorba de bijuterii. Datorita proprietatii de maleabilitate, a fost posibila realizarea celor mai frumoase bijuterii si a celor mai somptuoase decoruri aurite, astfel, aurul devenind din ce in ce mai pretuit.
Dintre metale, aurul este cel mai maleabil iar datorita acestei proprietati poate fi batut in foite de o finete impresionanta. De asemenea, aurul formeaza cu usurinta aliaje cu alte metale, acest lucru fiind extrem de utilizat la realizarea bijuteriilor. Astfel, pentru confectionarea bijuteriilor de diferite nuante se folosesc de fapt aliaje ale aurului cu diverse alte mettale.
Din alierea cu nichel sau paladiu se obtine aur alb, in timp ce din alierea cu cupru se obtine aur rosu sau aur roz.
Pentru obtinerea aurului galben inchis sau galben rosiatic se adauga zinc in cantitati mici.
Se poate obtine si aur negru prin tratamente de suprafata ale pieselor din aur, prin diferite procedee electrochimice in urma carora rezulta un strat de metal stralucitor de culoare intunecata.
O alta calitate foarte importanta a aurului consta in rezistenta acestuia la factorii de mediu, capacitatea de a-si pastra stralucirea chiar si la contactul cu anumite substante ce deterioreaza alte metale pretioase.