Aurul ATCOM
Pentru confectionarea verighetelor folosim doar aur fin 999.99, pe care il rafinam in fabrica proprie. Pentru a obtine aurul alb si roz, folosim aliaje cu argint fin si alte metale, exceptand nichelul. In functie de comenzile clientilor nostri, folosim diverse combinatii de aliaje pentru a aduce aurul la 14 sau la 18 karate.
Culorile
Toate culorile verighetelor, alb, roz, negru, sau verde sunt reale, pe baza verighetei fiind introdusa manual fiecare aplicatie in parte, in timp ce rodiumul se comporta ca un lac de protectie, avand doar rolul de a conferi stralucire. Pentru confectionarea verighetelor folosim doar aur de 24 de karate care este adus la 14 karate prin diferite aliaje, prin care se obtine, de asemenea, si culoarea.
Intrucat nichelul poate provoca alergii si este, asadar, interzis pentru folosirea la confectionarea bijuteriilor, acesta nu se regaseste in materialele folosite in fabrica noastra.
Noi am inlocuit nichelul si cadmiul cu paladiu, care ofera aceeasi nuanta de alb aurului si care este mai usor si mai sigur de folosit.
Nu folosim aur vechi, purtat sau uzat (provenit din bijuterii date la schimb sau din alte surse) in procesul de productie. Aliajele folosite nu contin nichel si sunt in conformitate cu directiva Parlamentului European, 94/27/EC din 24 martie 2005.
Fabrica ATCOM foloseste un aliaj ce este considerat cel mai bun din lume la ora actuala, ce provine de la firma Weilland, din Germania. Cu toate ca este mai scump cu 200 euro/kg decat un aliaj ieftin, compania noastra nu face rabat la calitate atunci cand este vorba despre calitatea verighetelor pe care clientii nostri le vor purta toata viata.
Aurul clientului
La comanda speciala a clientului, putem confectiona verighete si cu aurul acestuia. In cazul in care clientul doreste confectionarea verighetelor din aurul propriu (din motive precum valoarea sentimentala, mostenirea de familie, sfintirea aurului etc.), compania noastra poate face o exceptie, prelucrand aurul respectiv.
Asa nu este bine
Cele mai multe modele de verighete din aur alb sau combinatii de aur existente in momentul acesta pe piata noastra sunt importate din Turcia si sunt doar suflate, rodinate.
Trebuie sa aveti grija atunci cand achizitionati o pereche de verighete ieftine, din aur combinat, intrucat portiunea din aur alb sau roz va fi cu siguranta doar suflata cu metalul respectiv (este foarte greu sa introduci o banda de alta culoare pe o portiune foarte subtire de metal, cum sunt verighetele sub 10 grame). In plus, verighetele foarte subtiri se pot indoi foarte repede si pot fi foarte incomode.
Asa este corect
Formula corecta de confectionare a verighetelor este cea folosita in fabrica ATCOM. O pereche de verighete veritabile are de obicei peste 15 grame.
Despre metalul nobil: aurul
Aurul este un material cunoscut si utilizat din timpuri stravechi. Acesta se putea obtine cu usurinta, gasindu-se in zacaminte naturale.
O credinta comuna este aceea ca aurul a fost descoperit inaintea cuprului, fiind cules din nisipurile raurilor si din depunerile aluvionare. Aurul a fost intotdeauna apreciat pentru rezistenta sa in fata intemperiilor, dar in special pentru suprafata sa galbena, stralucitoare.
Inca din Antichitate, acesta era folosit pentru confectionarea podoabelor si a obiectelor religioase sau de cult, putand fi prelucat cu usurinta.
Aurul galben, pur este un material foarte moale, de aceea nu poate fi folosit la fabricarea bijuteriilor in starea sa naturala. Din acest motiv, se folosesc diferite metale, pentru a-l intari. Acestea ii modifica insa si culoarea, in diferite nuante de galben, alb si rosu, si numarul de karate.
Aurul este unul dintre metalele cu cea mai mare densitate.
Karatele (prescurtat „k”) reprezinta proportia aurului in aliaje; dintr-un total de 24 de parti de aliaj, 1 parte de aur este egala cu 1 karat. Caratul (prescurtat „ct”) este unitatea de masura a pietrelor pretioase. Bijuteriile de aur sunt stantate cu procentul de aur pur la mie. De exemplu, daca un obiect este confectionat din aur de 14k, acesta va avea inscrisptia „585” sau simplu "14k".
Marcajele pentru aur sunt:
Karat |
24K |
23K |
22K |
21K |
18K |
14K |
Fineţe |
1000 |
958 |
916 |
875 |
750 |
585 |
Puritate |
99,9 % |
95,8 % |
91,6 % |
87,5 % |
75,0 % |
58,5% |
Aurul pur
Aurul pur este aurul de 24 kt (puritate 99,9%), care nu este folosit in mod obisnuit la confectionarea bijuteriilor. Finetea unui aliaj este cea care masoara, in miimi, continutul de aur. Pe bijuterii, insa, este marcata puritatea aurului (585, 750 etc.) sau numărul de carate (14 kt, 18 kt etc.).
In functie de continutul de aur, bijuteriile au o anumita culoare. Acestea sunt cu atat mai aurii, cu cat procentajul de aur este mai mare.
Culorile bijuteriilor difera in functie de metalele folosite la aliaj. In stare pura, aurul are culoarea galben pai. Asadar, la 14k, acesta va straluci mai mult decat la 18 sau la 22 de karate.
Culorile aurului sunt alterate si de catre metalele folosite pentru a-i mari duritatea. Astfel, se obtin culori precum alb, verde, rosu, albastru.
Nuanta de galben este obtinuta prin alierea cu argintul si cuprul, pe cand aurul verde contine, in plus, zinc. Cuprul, fara alte metale, confera aurului nuanta roz.
Aurul alb
Prin aliajul cu metale “albe” cum ar fi nichelul, paladiul si argintul, se obtine aurul alb. Adesea, acesta este placat cu rodiu, care este folosit, datorita duritatii sale, pentru obtinerea unui aspect alb, lucios. Stratul de rodiu se aplica prin procesul de electroliza, insa acesta se curata odata cu trecerea timpului, ceea ce face necesara reluarea procesului dupa o anumita perioada.
Atunci cand este amestecat cu nichel, aurul devine alb, culoarea crescand in intensitate odata cu cresterea concentratiei de nichel. Dezavantajul acestui aliaj este ca poate provoca alergii, ceea ce a si dus la interzicerea folosirii lui si inlocuirea cu paladiu (care are acelasi efect de inalbire), pentru producerea bijuteriilor in Europa. Paladiul, insa, nu confera bijuteriilor culoarea alba, ci mai degraba o nuanta de gri deschis. In plus, acest metal este mai costisitor decat nichelul. Pe de alta parte, aliajele cu paladiu sunt mai usor de folosit, intrucat se topesc la temperaturi mai mari.